Catatan Meditation, Hari 13 : Bila tukar iPhone baru

28 Februari 2019

Kalau kamu follow IG Aku lebih-lebih lagi masa Aku mengembara mengelilingi semenanjung akhir tahun lepas, kamu akan perasan dimana ada satu hari iPhone Aku terbang. iPhone ini, jatuh, pecah skrinnya dan retak seribu dua puluh sembilan, Aku rasa ia telah digelek kereta selepas jatuh tersembam. Aku kemudiannya tukar skrinnya di Baling, Kedah pada hari yang sama, membuatkan iPhone 6 ini boleh diguna semula seperti sediakala.

Namun, kesihatan iPhone ini agak terganggu sejak balik mengembara. Ada sahaja waktu ia tidak berfungsi sebagai yang sepatutnya sejak kejadian kemalangan itu. Ada kalanya waktu bercakap telefon, rasa seperti bercakap dengan dinding. Ada juga kalanya, tiba-tiba iPhone hidup sendiri dan memainkan video youtube. Jika zaman dahulu, pasti keadaan sebegini dilihat seperti iPhone yang dirasuk jin kerana bercakap sendiri.

Seperti orang sakit yang uzur menjelang kematian, akhirnya iPhone 6 ini melalui fasa kemuncak nazak. Ini terjadi akhirnya apabila iPhone Aku dah tak boleh nak tekan home button untuk balik ke main menu, lalu ini menyebabkan Aku ke Maxis KLCC, membeli iPhone baru. Ada juga Aku terfikir adakah ini konspirasi Apple agar Aku beli yang baru sebab iPhone baru tidak ada home button. Tapi kalau betul, celakalah kamu wahai Apple.

Kalau ikut hati Aku, selagi boleh bertahan, Aku mahu bertahan. Namun, ketentuan telah tertulis, dan untuk itu, kepada iPhone 6 Aku, terima kasih kerana berbakti dengan baik selama ini.

***

Apabila sampai rumah, Aku cuba backup iPhone 6 kepada laptop Aku agar Aku kemudian boleh restore segala harta karun yang ada kepada iPhone baru. Malangnya kerana Aku tak pernah buat backup pada laptop ini, Aku terpaksa update dulu iOS iPhone 6 ini sebelum transfer roh iPhone 6 kepada iPhone baru. Bila lihat jumlah masa yang diperlukan adalah lebih 30 minit, Aku naik atas tidurkan EL dulu.

Bila Aku turun semula, iPhone 6 yang sedang dowload iOS baru telah menemui ajalnya. Instead of rohnya dihidupkan dengan nafas iOS baru, mesej error keluar dan hanya dapat diselamatkan kalau factory setting. Paling lega Aku bila tengok ini. Sebabnya, semua apps, data, dan lain-lain yang ada, nampaknya kembali ke rahmat tuhan ghaib terus dari alam ini.

Ini meninggalkan Aku cuma satu pilihan. Download balik semua apps2 yang ada dan memulakan hidup baru dengan iPhone baru. YES!

***

Bila Aku download apps meditation Timeless, Aku dapati yang statistic apps ini zero. Bila tengok zero, agak lega juga sebab nampaknya kali ini Aku kena restart meditation bukan sebab lupa tapi sebab counter apps restart. Aku cuba login agar dapat balik profile lama tapi gagal entah kenapa. Beberapa siri email balas membalas dengan team support timeless akhirnya membuahkan hasil muka ada sinyum berbanding muka ada sedikit masam sebelum ini.

Now, kalau kamu guna apps timeless, MAKE SURE KAMU ONKAN CLOUD BACKUP dalam apps ini. Menu dia > Community > About > Cloud Sync. Hanya kalau kamu onkan ini, apps boleh panggil profile lama kedalam apps baru.

Dalam kes Aku, terima kasih kepada Aku yang dulu sebab onkan cloud sync ini.

***

Oleh kerana iPhone baru panjang sikit janggut dia, maka Aku rearrange box dalam apps timeless. Baru Aku perasan rupanya selain Current & Best Streak, ada tempoh meditation kita. Melalui box yang dulu ada tapi tersorok di bawah sekali sebab iPhone 6 agak bantut, dapatlah Aku tahu bahawa Aku telah bermeditate sebanyak 129 sessi dan semua sessi ini memakan masa 1 hari 14 jam 9 minit, untuk 88 + 31 + 13 = 132 hari.

***

Macam-macam dugaan nak meditate. Bila mental kita dah kuat, diuji pula pada harta benda kita. Tapi untuk pengetahuan, zaman dulu orang meditate tak payah pakai apps pun. Zaman sekarang sahaja yang pelik sikit. Semua kalau boleh nak “connected”.

Tapi bila fikir-fikir balik, memanglah kita nak semua benda kita “connected”. “Siapa” yang disebalik semua benda di dunia ini?


2 biji sebab satu bini Aku punya

***