Catatan Meditation, Hari 10 : 10 minit rasa kejap


25 Februari 2019

Hari ini hari ke 10 meditation, 3rd attempt.

Kalau ikut total hari dah meditate sebenarnya, 88 + 31 + 10 = 129 hari. Tapi sebab ada berenti, itu yang rekod dekat apps best streak 88 hari. Kalau ada rezeki boleh meditate sampai 1000 hari, maknanya rekod kat apps best streak 1000 hari. Nak achieve ini tak boleh tinggal satu hari pun.

Pada hari ke 129 ini, atau hari ke 10 secara tepat, Aku diberi ilham baru. Mula ingat nak meditate setiap kali bangun pagi. Tanda dia adalah, yang paling awal hari bermula, bangun, terus meditate. Tapi rupanya, hari bermula bukan pukul 8 pagi. Hari bermula pada pukul 12 tengah malam.

Maksudnya, kalau Aku meditate lepas pukul 12 malam, ini bermakna, Aku mulakan hari Aku, dengan meditation.

Aku rasa untuk attempt ketiga ini Aku susun jadual meditation Aku begini.

12:01 tengah malam – 10 minit.
8:00 pagi – 10 minit
8:30 malam – 10 minit

Total boleh dapat 30 minit sehari.

Manakala untuk “rasa” pula, setelah 129 hari ini, atau hari ke 10 secara tepat, Aku rasa macam baru nak meditate tiba-tiba apps dah bunyi gong tamat. Maksudnya, baru rasa nak feeling sedap, sekali masa dah habis. Ini bermaksud, 10 minit yang dulu Aku rasa punya lama gila, sekarang rasa dah cepat sangat.

Mungkin, dah tiba masa untuk tukar, dari 10 minit ke 15 minit sekali buat. Mungkin. Tengok minggu ini macam mana dengan jadual 3 kali meditate sehari macam mana then baru decide untuk tambah jadi 15 minit sekali meditate.

Cepatnya masa berlalu, bukanlah masa itu berlalu begitu sahaja, tetapi tempoh kehidupan kita, yang semakin singkat nampaknya.